Podbabiogórze » Biznes, Info » Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"

Mieszczący się w Naprawie gmina Jordanów Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Medes to jeden z laureatów XI audytu żywności zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Prestiżowy certyfikat zdobyły trzy wyroby tego producenta. Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Godło programu „Doceń polskie” dla schabów i szynki z Naprawy

29 stycznia w Krakowie miał miejsce jedenasty już audyt produktów spożywczych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Jedynym z laureatów tej certyfikacji jest PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Medes, którego siedziba mieści się w Naprawie w powiecie suskim.
Trzy wyroby tego producenta – Schab pieczony, Schab kresowy i Szynka wiejska zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”. Schaby: kresowy i pieczony otrzymały także tytuły TOP PRODUKT.

Celem programu „Doceń polskie” jest promowanie rodzimej żywności wysokiej jakości oraz jej producentów. Posiadanie tzw. polskiego akcentu to podstawowy warunek uczestnictwa w programie. Wyrób biorący w nim udział musi być produkowany z polskich składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.
Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas odbywających się cztery razy w roku audytów Loża Ekspertów ocenia wszystkie zgłoszone produkty spożywcze. Każdy z pięcioosobowego jury przyznaje punkty za smak produktu oraz jego wygląd, ocenie podlega także stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Eksperci mają do dyspozycji dziesięciostopniową skalę ocen.

Certyfikat „Doceń polskie” otrzymują tylko artykuły spożywcze, którym Loża przyznała wysokie noty. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się zaś te z maksymalną liczbą punktów. Co ważne, każdy ekspert samodzielnie ocenia produkty. Taki sposób przyznawania certyfikatów gwarantuje, że godło programu zdobywają wyłącznie najbardziej wartościowe wyroby. Widniejący na opakowaniu znak „Doceń polskie” to czytelna wskazówka dla konsumentów oraz dowód, że produkt nim opatrzony został pozytywnie sprawdzony przez specjalistów.

Lożę Ekspertów tworzą osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży zasiada m.in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz specjaliści zawodowo związani z żywieniem.
Więcej informacji o programie, a także jego laureatach można znaleźć na stronie internetowej www.docenpolskie.pl oraz na blogu – blog.docenpolskie.pl.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.



Polecane


© 2014 Podbabiogórze – Niezależny Portal Informacyjny · Polityka prywatności · RSS:WiadomościKomentarze